אנחנו חיים בעולם לא צפוי, רווי סכנות מכל הסוגים. סכנות שמעמידות את המשך קיומם של עסקים בסימן שאלה. ובכן, אלא אם אלו השכילו להתכונן לקראתן היטב. כיום קיימים שירותים שכל מטרתם היא להתמקד בהמשכיות העסקית, תוך ניהול סיכונים והבטחת תפקוד עסקי רציף גם בעת משברים לא צפויים. מדובר באוסף פעולות שמטרתן להבטיח שהארגון יוכל להמשיך לפעול או לכל הפחות, לחזור לפעילות במהירות האפשרית במקרה של אירוע חירום כגון אסון טבע, כשל מערכות טכנולוגיות, מתקפת סייבר וכל אירוע אחר שעלול לשבש את הפעילות.
מיפוי תהליכים והכנת תוכניות חירום
הבסיס להבטחת ההמשכיות העסקית הוא מיפוי כל התהליכים הארגוניים. מדובר בזיהוי וניתוח של – כאמור, כל התהליכים העסקיים תוך ניסיון להבין אילו מהם, יהיו קריטיים ביותר לפעילותו ובמקביל זיהוי נקודות חלשות יותר, אילו תהליכים תלויים באחרים וכיצד להפוך אותם לעצמאיים. לאחר מיפוי התהליכים יש לבנות תוכניות חירום מפורטות המנחות כיצד לפעול במצבי חירום שונים, סוג של פרוטוקול מקצועי ומדויק הכולל את הצעדים שיינקטו בכל מצב, מי אחראי לקחת את המושכות לידיים ועוד.
באופן עקרוני, המחשבה על המשכיות עסקית חשובה לכל סוגי עסקים אך קריטית אף יותר עבור ארגונים ועסקים התלויים בטכנולוגיה כדי להמשיך לעבוד, לצד נתונים רגישים ותשתיות מורכבות:
- חברות טכנולוגיה – התלויות במערכות המחשוב שלהן, בלעדיהן לא יוכלו להמשיך לעבוד. עד כדי כך שתקלה אחת יכולה לשתק ארגונים כאלו לחלוטין.
- מפעלים ויצרנים – כל שיבוש בשרשרת האספקה או קווי הייצור עלול לגרום להפסדים משמעותיים.
- מוסדות פיננסיים – תלויים במידע רגיש ובמערכות טכנולוגיות כדי להבטיח את ביטחון הלקוחות.
- תחום הבריאות – הן מבחינת הייצור והן מבחינת שירות – בשני האפיקים הללו ישנה תלות בטכנולוגיה שבלעדיה, המערכות יקרסו.
סדר פעולות לתרחישי חירום
תרחיש חירום יכול להיות קו ייצור שיוצא מכלל שימוש, תקלה במערכת המחשוב, אבטחת מידע ועוד. לכל תרחיש שכזה יש לבנות סדר פעולות ברור הכולל מערכות גיבוי, ניתוב כוח אדם ופעולות אחרות שמטרתן להבטיח שתהליכים שונים ימשיכו לפעול. למשל, חברה המסתמכת על שירותי מחשוב, כדאי שתיצור לה תוכנית למקרה של נפילת שרתים או מתקפת סייבר חלילה; התוכנית תכלול הנחיות לגיבוי המידע, העברת הפעילות לענן או שרתים אחרים, ועוד.
מומלץ גם לתרגל את התוכנית כדי לוודא את יעילותה, דרך ניסויים המדמים מצבי חירום. התרגול מאפשר לארגון לזהות נקודות תורפה בתוכנית שבנה, לשפר את התפקוד לקראת מצב אמת ולבצע עדכונים בתוכנית בהתאם לשינויים ארגוניים ו\או טכנולוגיים שצצים לאורך הדרך.
הסוד הוא להביט מבחוץ
הבעיה עימה מתמודדים רוב הארגונים, הוא חוסר היכולת לראות בעצמם את נקודות התורפה. כאן נכנסות לתמונה חברות מקצועיות שתפקידן הוא לנתח את הארגון או החברה, להביט מבחוץ ולהצביע על הדרכים לשפר את התפקוד. זה בדיוק מה ש- https://www.ccc.co.il/ תוכל לעשות עבורכם, עם שורה של אנשי מקצוע שישמחו לעמוד לצדכם, לבחון יחד אתכם את התהליכים השונים ולהציע תוכנית שתכין אתכם, לכל תרחיש.