Logo Bizzy Blue

שכחתי - למה אנחנו כל הזמן אומרים שכחתי?

שכחתי

תוכן עניינים

למה אנחנו כל הזמן אומרים שכחתי? המאמר הבא יעזור לכם להבין יותר טוב את משמעות השכחתי ולמה זה קורה לכולנו.

אז נתחיל במונח שיוצא לנו להגיד לפחות פעם ביום, וזה במקרה הטוב והוא "שכחתי" נראה לעתים קרובות בשפה האנגלית. זה משפט נפוץ שאנשים אומרים כאשר הם שכחו משהו. אבל מה זה אומר?

הביטוי המדובר ביותר שכחתי

זהו אחד הביטויים הנפוצים ביותר במיוחד בשפה האנגלית, ויש לו שתי משמעויות אפשריות. המשמעות הראשונה היא ששכחת משהו ועכשיו אתה נזכר בו שוב. זה יכול להיות דבר טוב, כי אתה מחזיר את הזיכרון שלך. עם זאת, זה יכול להיות גם רע מכיוון שאולי לא תרצה לזכור או לחשוב על משהו שוב כי זה כואב או קשה לעשות זאת. לדוגמה: "שכחתי שקבעתי תור לרופא שלי היום".

המשמעות השנייה היא ששכחתם מי זה או איך קוראים לו, אבל עכשיו אתם זוכרים מי הוא או מה היה שמו שוב. לדוגמה: "שכחתי את שמך", נורא מכל ששוכחים את הקוד לנייד, למי זה לא קרה? לטובים ביותר.

נראה שהאורח חיים של היום גורם לנו לשכוח דברים שהם לא עולים הדעת שנשכח. מה שגורם שאפילו לא חשבנו לגבות את הקודים לאשראי למייל וכו.

לעתים קרובות זה נובע מכך שתאי העצב של המוח אינם מסוגלים לתקשר זה עם זה. כאשר זה קורה, אתה עלול לחוות אובדן זיכרון, בלבול, או אפילו תחושה של אובדן.

התסמינים של מחלת האלצהיימר אינם תמיד זהים עבור כולם. חלק מהאנשים חווים שכחה קלה בעוד שלאחרים עשויים להיות תסמינים חמורים יותר.

וזה קורה בגלל שאנו נוטים לשכוח כי איננו מסוגלים לאחסן את כל הזיכרונות בזיכרון שלנו.

מכירים את זה שיושב לכם משהו על קצה הלשון? אז זו תופעה שכיחה ביותר שקורת לכולם, זה נקרא מצב קצה הלשון (TOT).

מצב TOT מתרחש כאשר אדם יודע שהוא יודע משהו, אך אינו יכול לזכור מהו. יש הרבה סיבות למה זה קורה וזה יכול להיות ממש מתסכל עבור האדם שחווה את זה.

כאשר אנשים חווים תופעה זו, לעתים קרובות יש להם מושג מה יכולה להיות המילה או השם, אבל לא מספיק כדי לנחש סופי.

התופעה של שכחה איך קוראים לזה מבחינה בריאותית היא משהו שהרבה אנשים חווים. זה יכול להיות מתסכל לא לדעת את השם של סימפטום, מחלה או מצב.

ישנן כמה סיבות מדוע זה עשוי לקרות. אחת הסיבות היא שאתה לא שם מספיק תשומת לב לגוף ולנפש שלך. סיבה נוספת היא שאולי שכחת איך קוראים לזה כי זה לא חשוב לך.

כמובן שיש מצבים של אובדן זיכרון יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל זקנה, טראומה מוחית ושימוש בסמים. זה יכול להיות גם בגלל מגוון חומרים או מחלות המשפיעים על המוח.

אחרי שהסברנו על המושג שכחתי, וגם על קצה המזלג למה זה קורה. בואו נעבור לחלק המוכח שלרוב גורם לנו לשכוח.

בוא נלמד מהם אפשרויות לכך שאנחנו שוכחים

סטרס

מחקר מצא שאנשים שהרגישו לאחרונה סטרס סובלים גם מפגיעה בזיכרון. סטרס כרוני ומצטבר עלול להזיק ויש לו מחיר במהלך השנתיים האחרונות. בנוסף, סטרס יכול להוביל למספר בעיות כמו חוסר קשב ובעיות שינה. פרופסור מארה"ב ציין כי "סטרס כרוני יכול לפגוע במוח ולגרום לבעיות זיכרון נוספות". סטרס הוא גם מצב שמוכר לכולנו אין אחד שלא עבר מצבי סטרס בחייו.

כמו כן גם האפשרות הבאה שהיא לחץ בוודאי תהיה מוכרת לכולנו.

לחץ

חלק זה עוסק כיצד לחץ יכול לגרום לאנשים לשכוח דברים. זוהי בעיה נפוצה שיכולה לקרות לכל אחד בכל מקצוע, אך היא נפוצה במיוחד בקרב אלה שנמצאים בעבודות בלחץ גבוה. מתח יכול לגרום לבעיות רבות אחרות, כמו חרדה ומחלות לב, אך הוכח שהוא גם גורם לאובדן זיכרון.

ישנן סיבות רבות מדוע מתח גורם לאנשים לשכוח דברים. המוח זקוק לזמן ואנרגיה כדי לעבד את המתרחש סביבו, כך שכאשר מישהו נמצא בלחץ רב יקרה מצב שהמוח הקדיש ללחץ יותר משאבים, במקום לזכור דברים מהעבר או להבין מה יקרה בעתיד. סיבה נוספת לכך שאנשים שוכחים יותר כשהם לחוצים היא בגלל שהם עלולים להרגיש מוצפים מכל האחריות שלהם ולא יודעים מאיפה להתחיל להתמודד עם כולם בבת אחת. הם עשויים גם להרגיש שאין להם מספיק זמן לכלום או שהכל פשוט הפך ליותר מדי עבורם.

ואז אנחנו נוטים פשוט להגיד את משפט המחץ -שכחתי בגלל הלחץ. כן זה קורה ויקרה לכולם, פוש מאוד מהסיבה שהמוח של רובנו נוטה לשכוח דברים במצבי לחץ.

אז אחרי סיבת הלחץ, סיבה נוספת היא חסימה.

חסימה

מדובר בחוסר יכולת זמני להעלות זיכרון; התשובה עומדת על קצה הלשון ולא מצליחים להיזכר בה. החסימה אינה נובעת מכך שלא הקדשתם תשומת לב או משום שהזיכרון נמוג.

  • אנמנזה: פעולת ההיזכרות בזיכרון.
  • אמנזיה אנטרוגרדית: אדם אינו יכול ליצור זכרונות חדשים, אך יכול להיזכר בזיכרונות ישנים.
  • זיכרון עדתי: היכולת לזכור תמונות, צלילים או פרטים חושיים אחרים מהעבר בדיוק רב.
  • תופעה פרוסטינית: אדם מריח ריח מסוים ומזכיר זכרונות שנשכחו מזמן.
  • אמנזיה רטרוגרדית: אדם לא יכול לזכור אירועים שקרו לפני הפגיעה המוחית.

אמנזיה גלובלית חולפת: תקופה זמנית, שאינה חוזרת על עצמה כאשר אדם אינו מסוגל לאחסן הרבה מידע בראשו היא דווקא מתרחשת כשהזיכרון מאוחסן כראוי במוח, אלא שדבר מהפעילות האחרת במוח - מונע מכם לשלוף אותו. הדוגמה השכיחה ביותר היא שזיכרון אחר מפריע בדרך. למשל, כשהורה קורא לילד המבוגר יותר בשמו של הילד הצעיר.

אפשר לסכם שאנו נמצאים לרוב במצבים של לחץ סטרס וחסימה וחווים על בסיס יומיומי, עכשיו נעבור לאמונה הרווחות על הזיכרון והמושג שכחתי.

מהי האמונה הרווחות על זיכרון? וכמה פעמים אנחנו אומרים “שכחתי”

זיכרון הוא טריק. אומרים לנו שזיכרון הוא תהליך טבעי, ואנו מאמינים בכך. יש הסבורים שזיכרונות הם מולדים וקיימים במוח, בעוד שאחרים אומרים שהם באים מ"תוכן התודעה" (מודעות כלומר המחשבות שלנו). בקיצור, אין תשובה אחת לאופן שבו זיכרונות נוצרים או מאוחסנים במוח שלנו. מה שחשוב יותר מכל דבר אחר כאן הוא שכל מה שקורה לנו לא ישנה את מה שקרה לפניו ואחריו כמה פעמים קרה לנו שרצינו להגיד איזה מילה שזכרנו אבל פתאום המילה לא יוצאת לנו החוצה אפילו שזה ממש על קצה הלשון. לעומת זאת, יש אנשים שזוכרים בעל פה שירי פתיחה של סדרות עבר ואפילו מה הם לבשו לגן. חלק זה עוסק כיצד לחץ יכול לגרום לאנשים לשכוח דברים. זוהי בעיה נפוצה שיכולה לקרות לכל אחד בכל מקצוע, אך היא נפוצה במיוחד בקרב אלה שנמצאים בעבודות בלחץ גבוה. מתח יכול לגרום לבעיות רבות אחרות, כמו חרדה ומחלות לב, אך הוכח שהוא גם גורם לאובדן זיכרון.

*נקודה נוספת ומצחיקה למחשבה גם היא, הבילבול במילה הזו שכחתי, איך אומרים אנחנו יודעים. אבל איך רושמים שחכתי או שכחתי? אז רושמים שכחתי כמובן.

ולגבי כמה פעמים אנחנו אומרים שכחתי? כנראה שיותר מדי.

הגענו לחלק המעניין טיפים ומידע שיעזור לכם להתמודד עם תופעת השכחתי.

האם אי פעם נועל להמעיט במילה שכחתי? לא מבטיחים אבל הינה כמה טיפים.

חשוב לזכור שכיום החיים בעידן הדיגיטל יוצר מבול של מידע שמציף אותנו מכל עבר מעמיס גם הוא על המוח שלנו, וגורם לבלבול. אנחנו מתקשים להתמקד בדבר אחד, גוללים כל הזמן את הסמארטפון בזמן שאנחנו עושים דברים אחרים, ומדענים אומרים שזה מקשה על המוח לקודד זיכרונות לכתחילה. פתאום נהיה קשה להיזכר במשהו מחוץ להקשר שלו, כמו למשל שמו של הקולגה במשרד כשפוגשים אותו פנים אל פנים, ולא בזום.

ומה עם פתרון? קשה למצוא פתרון לבעיה הזו. אבל יש כמה דרכים לשפר את המצב הזה. דרך אחת היא לדאוג לבריאות ולרווחה שלנו כך שנוכל להיות בריאים לגוף ולנפש. דרך נוספת היא ללמוד כיצד להתמודד עם מתחים בצורה בריאה, כמו באמצעות יוגה או מדיטציה. לבסוף, עלינו גם לנסות למצוא דרכים כיצד לטפל בבריאות הנפשית שלנו, ולהימנע ממצב של לחץ מדי על דברים שאינם בשליטתנו או האחריות שלנו. כמה פעולות מודגשות למטה לפניכם.

עושים פעולה אחת ולא כמה פעולות יחד כן חשוב לא להעמיס, בעידן של היום אנו נוטים להעמיס ולא לבצע משימה ואז לעבור למשימה השנייה, הטיפ הזה יעזור לכם, תעשו צ'ק ליסט של מטלות ותסמנו בוי אחת אחת בסיום.

לוקחים נשימה ופשוט להאט את הקצב של העבודה או החיים - השיטה של להאט לרגע תעשה לכם טוב לריכוז וגם לזיכרון. תלכו לאט יותר, תאכלו לאט יותר, תדברו לאט יותר, ללכת עם המילים שאותם אתם רוצים להגיד ולא לתת ספיד ולרוץ איתם. פשוט וקל לנשום.

תבחרו סביבה שתקנה לכם את האפשרות להתרכז-תחשבו מה הכי עוזר לכם להתרכז? אולי מוזיקה שמכניסה אותכם לימוד, אולי הדלת או החלון סגורים ואין קטיעה של המחשבה, פשוט תעבדו בסביבה שעושה לכם טוב, אל תתנו לטלפון ולמסכים להוציא אתכם משלוותכם.

טיפ נוסף הוא פשוט לחפש ברשת רשימה של מאכלים, ויטמינים מומלצים, המשפרים את הזיכרון והאנרגיה שלכם, בחרו כאלה שעברו ביסוס ומחקרים. וזכרו תמיד להיות בתודעה. תשמרו תשקיעו בבריאות ובגוף שלכם, במיוחד מלחצים מיותרים.

לסיום מקווים שנהנתם, והשכלתם ואולי המאמר יעזור לכם להשתמש פחות במילה “שכחתי”. לעוד תוכן מעניין מוזמנים להציץ במבחר מאמרים נוספים באתר. 

בעלי עסקים או רוצים להיות כאלה?

קבלו גישה חינמית לכמות לא הגיונית של הדרכות פרקטיות לעסקים - בחינם - שמועברים ע"י אלעד הדר - יועץ עסקי עם וותק של 23 שנים מחברת Success - שעזרו עד היום למעל 30,000 בעלי עסקים בישראל!

תפריט נגישות אתר

חדש באתר ביזי

בעקבות המצב הכלכלי שאזרחי ישראל נתקלו בשל המלחמה,
הוקמה פלטפורמה חדשנית - עם מעל 80% הצלחה!

- פיננסי נט -

בכדי לעזור כמה שניתן למצב הכלכלי של כל אזרח ואזרחית במדינה.

רוצים לבדוק ללא עלות אם מגיעים לכם כספים?
לחצו הכפתור הירוק למטה

בהצלחה, מצוות אתר BIZZY💝