הרואין הוא סם שרמת ההתמכרות אליו גבוהה במיוחד. בהתאם הגמילה ממנו קשה ומחייבת מקצוענות רבה. כאן בעמוד תמצאו מידע על ההתמכרות לסם המסוכן ועל הדרכים שבהן כן אפשר להתגבר על הנפילה.
למה גמילה מהרואין כל כך קשה?
לפני קצת יותר מ-100 שנים, הרואין שימש כתרופה נגד שיעול. התרופה הייתה ממכרת, ולכן השימוש בה נפסק, אבל היו מי שהפכו את האופיואיד החצי סינתטי לסם נפוץ. יש שתי סיבות עיקריות לקושי להיגמל מהרואין: רמת התלות הגבוהה שמפתחים המשתמשים בסם, והמצוקות הרגשיות שהובילו מלכתחילה להזרקה, להסנפה או לעישון.
עוד כדאי לדעת שיש מקרים שבהם גם שימוש יחיד בהרואין הוביל להתמכרות. עובדה זו מעידה גם היא על העוצמה של סם זה ועל המורכבות של הפסקת הצריכה שלו.
התגובה הפיזית הקשה להפסקת הצריכה
כשאדם מתחיל לצרוך את הסם, הגוף מייצר מיד אנזימים לטובת פירוק החומרים הפעילים שיש בהרואין. תאי המוח מסתגלים לשינוי במהירות, ולכן בפעם הבאה שהאדם ירצה להשתמש בהרואין, על-מנת לייצר אימפקט דומה של הסם, כבר תידרש כמות גדולה יותר. תוך זמן קצר המינון עלול לגדול אפילו עד פי עשרה, ובהתאם התגובה הפיזית להפסקת הצריכה תהיה קשה מאוד.
בין התסמינים שצצים כשהגוף מפסיק לקבל הרואין: קצב לב מהיר יתר על המידה, שלשולים, הקאות, בחילות, טמפרטורת גוף נמוכה מהנורמה, לחץ דם גבוה, כאבים, שלשולים, נשימה שטוחה ומהירה, הפרעות השינה, אי שקט, תחושת ריקנות עזה, חרדות, צמרמורות ובחלק מהמקרים גם תוקפנות. כל הסימפטומים הפיזיים עלולים להיות חמורים מאוד ואף לייצר סכנת חיים!
השגחה צמודה בשלב ה"קריז"
גוף שהסתגל להרואין ופיתח בו תלות מפתח "קריז" כשהוא לא מקבל את החומרים שהורגל לקבל. הקריז עלול להיות עוצמתי במיוחד. בהתאם השלב הראשון של גמילה מסם קשה זה מחייב השגחה צמודה, מסביב לשעון, ומתן מענה מידי לכל מצוקה רפואית שמתעוררת.
בחלק מהמקרים שלב זה כולל גם טיפול תרופתי. יש תרופות שמהוות תחליף להרואין ובהן למשל מתדון וגם בופרנורפין. הן מקלות על תסמיני הגמילה אבל גם גורמות נזק בעצמן ולכן חשוב להקפיד על מינונים מדויקים, הולכים ופוחתים. יש גם תרופות להתמודדות עם סימפטום ספציפי, לדוגמה כדורים נוגדי חרדה.
מענה מלא לפן הרגשי
אחרי שהגוף מתנקה, נשאר אתגר מורכב לא פחות: לבחון מדוע האדם בכלל השתמש בהרואין, ולהקנות לו כלים להתמודדות טובה יותר עם מציאות חייו כך שלא יחזור לצרוך סמים כאלה ואחרים.
שלב זה עשוי להימשך פרק זמן ארוך, בהתאם למאפיינים האישיים של האדם. בדרך כלל יתבצעו טיפולים מסוגים שונים, גם אישיים וגם קבוצתיים, כדי להגיע לשינוי מקסימלי לטובה. בשלב זה מוקדשת תשומת לב גם לחיזוק היכולות לייצר קשרים חברתיים על-מנת שהאדם יזכה למעטפת תמיכה והגנה מפני חזרה לסם.
למידע נרחב יותר בנושא גמילה, מוזמנים להיכנס לאתר https://maavar-clinic.co.il.