כשאישה מגיעה לגיל המעבר, המחזור החודשי כבר לא מהווה חלק מחייה. אם למרות זאת הופיע אצלך דימום מהנרתיק, זוהי אינדיקציה לבעיה. כאן בעמוד תמצאי פירוט של הסיבות האפשריות לדימום אחרי שהמחזור כבר נפסק, אם כי חשוב להדגיש שבכל מקרה חשוב להגיע בהקדם לרופא או רופאה לטובת בירור מעמיק של הגורם לדימום.
תופעת לוואי של תרופות
גורם אפשרי אחד להופעת דימום אחרי שהווסת כבר פסקה הוא נטילת תרופות. הכוונה היא לתרופות שמכילות אסטרוגן ושנשים נעזרות בהן על-מנת להפחית את הסימפטומים של גיל המעבר. עוד כדאי לדעת בהקשר זה כי לטיפול הורמונלי בתופעות גיל הבלות יש גם תועלות וגם סיכונים, ומרבית הרופאים ממליצים להימנע מנטילת תרופות כאלה במשך תקופה ארוכה.
אטרופיה נרתיקית
סיבה נפוצה אחרת לדימום בגיל המעבר היא אטרופיה נרתיקית. זוהי דלקת שנגמרת כתוצאה מהירידה ברמת האסטרוגן והידקקות דופן הנרתיק כתוצאה מכך. אחד התסמינים של הדלקת הוא דימום. זוהי תופעה שכיחה במיוחד, כשלפי הערכות, אחת מכל 2 נשים בגיל המעבר סובלת ממנה. ניתן לטפל באטרופיה נרתיקית באמצעות לייזר ועוד אופציה היא טיפול הורמונלי (שכאמור עלול גם הוא לגרום לדימום מהנרתיק).
סרטן
חשוב להדגיש: ב-90% מהמקרים הדימום אחרי שהווסת כבר נפסקה אינו מעיד על סרטן. יחד עם זאת, מאחר שכן ישנו סיכוי שהדם הוא איתות על מחלה ממאירה, או מחלה טרום ממאירה, ויש חשיבות רבה לגילוי מוקדם ככל האפשר, מומלץ לפנות לרופא או רופאה מנוסים ללא עיכובים.
סוג אחד של סרטן שגורם לדימום מהנרתיק גם בגיל המעבר ולאחריו הוא סרטן בצוואר הרחם. במקרה כזה הדימום יופיע בעיקר לאחר שהאישה מקיימת יחסי מין, אבל לא בהכרח. סוג אחר הוא סרטן ברחם עצמו. זהו גידול שכיח אצל נשים, וככל שחלף פרק זמן רב יותר בין מועד הפסקת המחזור לבין התחלת הופעת הדימומים, גדל הסיכון לכך שהגורם הוא סרטן הרחם.
פוליפ ברחם
פוליפ הוא גידול שמקורו התרבות יתרה של תאים בציפוי הפנימי של הרחם. לרוב זהו גידול שפיר ולא ממאיר, אבל הוא עלול לעבור התמרה ולהפוך לסרטני. בנוסף הוא עלול לגרום לדימום נרתיקי לאחר גיל המעבר ולייצר גם כאבים והתכווצויות.
אצל נשים בעלות משקל עודף ונשים עם יתר לחץ דם הסיכון לפוליפים ברחם גבוה יותר. האבחון מתבצע בדרך כלל בעזרת אולטרסאונד או בבדיקה שנקראת היסטרוסקופיה. בדיקות אלה מאפשרות לזהות (או לשלול) גם מצבים אחרים שמחייבים טיפול כמו למשל שרירנים ברחם או ציסטות שחלתיות. אם הפוליפ קטן, ייתכן שההמלצה תהיה "להסתפק" במעקב. במצבים אחרים הפתרון יהיה טיפול תרופתי, ויש גם מצבים שבהם הפוליפ יוסר בהליך כירורגי.
בכל מקרה של פוליפ ברחם שאלות ותשובות מחייבות פנייה לרופא או רופאה שזוהי המומחיות שלהם, וכאמור רצוי לעשות זאת בהקדם.