שוק המיגון לרכב, ולרכב דו גלגלי בפרט, מוצף במאות מותגים ומוצרים שונים שכולם מבטיחים לספק לנו הגנה מלאה מפני גניבה וראש שקט כאשר אנחנו הולכים לישון בלילה. מעבר לאלמנטים כמו מנעול לאופנוע וכיסויים שהם חובה מבחינת חברות הביטוח, ובדרך כלל אנחנו לוקחים אותם בחשבון ומקפידים לנעול ולכסות את הכלי, קיימת אופציה נוספת להשלמת מערך המיגון לרכב דו גלגלי בדמות מערכת איתור והשבה.
בעבר היו אזעקות לאופנוע, בדמות אזעקות ביפר, ואלה היו מתריעות ברעש גדול כאשר מישהו היה מתעסק עם הכלי שלכם, בלי שאתם יודעים. אולם הזמנים מתקדמים, ואיתם גם הרגולציה אבל גם שיטות העבודה של הגנבים. הם למדו להשתלט והשקיט אזעקות מעין אלה, וגם החוק כבר אוסר על אזעקות רועשות ומחייב התראה שקטה. על כל המכשולים הללו עונה מערכת איתור לאופנוע.
כיצד פועלת מערכת איתור לאופנוע?
מערכת איתור לאופנוע היא אינה אזעקה – זוהי מערכת מעט שונה, אשר באמצעות GPS יודעת לאתר את מיקומו של האופנוע שלכם בכל רגע נתון, בין אם הוא נמצא בחזקתכם ובין אם לאו. מערכות איתור מתקדמות אף יודעות לנטר את הרגלי הרכיבה של בעל האופנוע לאחר זמן מסוים וכך יודעות להצביע על נסיעה חריגה שאינה נסיעה שגרתית ולהוגיע על כך לבעל האופנוע במקרה כזה. הרוכב מצידו נהנה ממוקד מבצעי המאויש 24/7 שעוקב אחר האופנוע שלו כל העת, וגם כמובן מאפליקציה ייעודית המותקנת במכשיר הנייד שלו ומראה לו את מיקום הכלי על מפה בכל רגע נתון.
כאשר מתקינים מערכת איתור לאופנוע חשוב לבדוק בדיוק מה האופציות שהיא כוללת. היות שיש לא מעט סוגי מערכות, כדאי למפות קודם את הצורך והתקציב שלכם ואז לבצע סקר שוק בדבר הסוגים השונים של מערכות איתור לאופנוע, ומתוכן לבחור את המוצר המתאים לכם ביותר. למשל, יש מערכות שכוללות גם מנגנון לניתוק מרחוק של הכלי, במקרה של ניסיון גניבה. כך יכול המוקד להזניק צוות סיירים, או את משטרת ישראל, על מנת לנסות ולהשיב את הכלי ולשלוט בו מרחוק כאשר הוא נמצא במרחק סביר ממנו המאפשר השתלטות עליו.
עוד פונקציות חשובות שיכולה להציע מערכת איתור היא התראה על ניתוק מצבר או מתח נמוך. פעמים רבות על מנת לגנוב את האופנוע, מנטרלים הגנבים את מערכת החשמל של האופנוע כדי שזו לא תפעיל את האזעקה. מערכת איתור מתקדמת יכולה לזהות זאת ולהתריע באפליקציה המותקנת במכשיר הנייד של הרוכב.
מוקד מבצעי סביב השעון – אל תישארו בלעדיו
מערכות איתור מתקדמות כיום מחוברות למוקד מבצעי המאויש על ידי מוקדנים 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, 365 ימים בשנה. זו אופציה שממש לא כדאי לוותר עליה, גם במחיר של דמי מנוי חודשיים. חיבור למוקד מבצעי מאויש 24/7 מעניק לכם ביטחון מלא שבכל רגע נתון יש מישהו שיודע מה מצב האופנוע שלכם ויוכל ליצור אתכם קשר במקרה של פעילות חריגה. חלק מהחברות מציעות גם גלאי תאונה שמותקנת בצמוד למערכת המיגון ומתריע לאותו מוקד במקרה של התהפכות. המוקד יוצר קשר מידי עם הרוכב, ובמידה והוא לא עונה אף יזעיק אמבולנס למיקום האופנוע כפי שהוא מופיע במערכת האיתור. פונקציה כזו יכולה להיות מצילת חיים ממש.
האם יש צורך בביטוח מקיף?
חשוב לזכור כי בכל מקרה מערכת איתור, מתקדמת ככל שתהיה, אינה מחליפה ביטוח מקיף לאופנוע ואינה ממלאת את אותה הפונקציה. מערכת איתור אינה יכולה להבטיח פיצוי כספי במקרה שאין דרך לאתר את האופנוע שלכם בשום מקום או שיש קושי להגיע אליו (למשל במקרה שהוא עבר את הקו הירוק). מערכת איתור לאופנוע היא כלי משלים למערך מיגון מלא שצריך לכלול ציוד מיגון בסיסי, ביטוח מקיף ובנוסף את מערכת האיתור וההשבה.
העלויות הגבוהות של הביטוח המקיף מביאות רוכבים לא מעטים לוותר עליו, ולהסתפק בהתקנת מערכת איתור והשבה. יחד עם זאת ההמלצה היא תמיד להיות מכוסים מכמה שיותר כיוונים, ובכך להיות בראש שקט גם כאשר האופנוע רחוק ולא נמצא בטווח ראיה. מיגון לאופנוע הוא הוצאה יחסית קטנה לעומת עלות הכלי כולו במקרה וייגנב, ובטח לעומת עוגמת הנפש במקרה כזה.
בתקווה שלא נצטרך להפעיל אותה לעולם.